Ma 2020. május 31., Angéla és Petronella napja van. Holnap Tünde napja lesz.

Civil Kör első ülése - Kötetlen beszélgetés Szokolyáról

CIVIL KÖR - Alakuló ülés

2015. január 30-án az IKSZT épületében tartotta első ülését a polgármester asszony által életre hívott Civil Kör. Az elsődleges cél az volt, hogy kötetlen beszélgetés keretében elmondja mindenki gondolatait Szokolyáról.

civilkör1Némethné Pintér Csilla Polgármester Asszony köszöntötte a megjelenteket. Röviden összefoglalta az összejövetel apropóját, melyhez kapcsolódna most Szokolya településrendezési eszközeinek felülvizsgálata is. Ebbe a falu hosszú távú jövőjét meghatározó munkába szeretnék a Lakosokat is bevonni. Elmondta, hogy ez a közös munka első összejövetele, melyet gondolatébresztőnek szán, és szeretné a közös gondolkodást a 2 hét múlva ismét megtartandó lakossági fórumon folytatni. És a későbbiekben folyamatosan.

Bemutatta továbbá a Civil Kör vezetőjének felkért Bella Lászlót, Cseri Tibor jegyzőt, valamint a településtervezőket: Mindszenti-Varga Endrét és Tölgyesi Diánát. Továbbá a frissen megválasztott Vakli Gábor főépítészt. Bella László megköszönte a lehetőséget, és hogy ilyen sokan eljöttek a fórumra.

 

Mindszenti-Varga Endre is köszöntötte a jelenlévőket és a beszélgetés elindítására feltette azt a kérdést, hogy „Kinek mi tetszik Szokolyában”?

A jelen lévők egyenként, röviden válaszoltak.

  • civil kör 3Szinte mindenki megemlítette a természet, a táj szépségét és a helyi közösséget.

  • Valamivel kevesebben kiemelték a régi épített értékeket, a befogadó lakosságot, az iskolát, óvodát, bölcsödét, a 3 templomot és a vallások békés együttélését.

  • Néhányuknak a nyugalom, a jó levegő, a patak, Királyrét és a Kacár tanya jelentette a legfőbb pozitívumot.

  • Mindenki üdvözölte azt, hogy a vezetés kíváncsi a lakosság véleményére.

A szeretett dolgok után, a negatívumok kerültek sorra.

Arra a kérdésre, hogy „Kinek mi nem tetszik Szokolyában”, az alábbi válaszok születtek:

  • Legtöbben a közösségi helyeket hiányolták, főleg a fiatalok számára valamint azt, hogy a falukép és Királyrét elhanyagolt, utóbbinak nincs köztéri WC-je, szemetesei.

  • Kicsivel kevesebben panaszkodtak az utak rossz állapotával kapcsolatban kiemelten a rossz vízelvezetésről, és a járdák hiányáról. A házak előtti területek, árkok állapotát mindenkinek rendben kellene tartania.

  • Említést kapott a Fő utcai támfal, az orvosi rendelő elhanyagoltsága.

  • Sokan bírálták a tájházat, valamint azt, hogy Szokolyának nincs egy sajátossága, egy turisztikailag eladható „terméke”.

civil kör 11Némethné Pintér Csilla Polgármester Asszony megköszönte a válaszokat és gondolatokat, valamint azt javasolta, hogy az összeszedett problémákra, hiányosságokra a jelenlévők a következő, 2 hét múlva tartandó fórumig gondolkozzanak megoldásokon.

Vetített képes előadásban került bemutatásra a LandArt, – vagyis a természeti környezet formavilágát és kellékeit (térszínformák, sziklák, kövek, növényzet, stb.) monumentális szabadtéri installációk létrehozásához alkalmazó művészeti irányzat. Az előadó javasolta megvalósítani itt is: Szokolya sajátosságaként, turisztikai látnivalóiként kialakítani, amely a szép táji környezetet megóvja, kiemeli, és amely köré sok más program társítható. A bemutató és az ötlet a megjelentek között sikert aratott.

A Polgármester Asszony megköszönte a bemutatót,és kérte a Megjelenteket, hogy a Civil Kör összejöveteleit hirdessék, hogy a következő alkalomra legalább ennyien eljöjjenek.

 

Az emlékeztetőt összeállította: Tölgyesi Diána településtervező

 

További képek az eseményről:

Civil Kör 001

Civil Kör 002

Civil Kör 003

Civil Kör 004

Civil Kör 005

Civil Kör 006

Civil Kör 007

Civil Kör 008

Civil Kör 009

  • Utolsó frissítés: .

2018 © Kismarosi Közös Önkormányzati Hivatal - Szokolyai Kirendeltsége