Ma 2024. április 20., Tivadar napja van. Holnap Konrád és Zelmira napja lesz.
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Tájékoztató helyi iparűzési adó devizában történő megfizetésének feltételeiről

Tájékoztató helyi iparűzési adó devizában történő megfizetésének feltételeiről

Tisztelt Adózó!
 
Ezúton tájékoztatjuk, hogy az adózók 2023. év január 1-jétől a helyi iparűzési adó devizában történő megfizetéséről szóló 366/2022. (IX.26.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) alapján a helyi iparűzési adót euro vagy amerikai dollár devizanemben is megfizethetik.
 
Az új szabály egyszerűsítést jelent azoknak a cégeknek, amelyeknek bevétele részben, vagy teljes egészében devizában érkezik be. A Korm. rendelet által biztosított új lehetőség – elsősorban az említett cégek számára – megkönnyíti az önkormányzatok felé teljesítendő helyi iparűzési adó befizetését.
 
A deviza átutalás kezdeményezésekor a fizető félnek minden esetben fel kell tüntetnie az önkormányzat kincstárnál vezetett 28 karakter hosszúságú nemzetközi pénzforgalmi jelzőszámán (IBAN) túl a számlavezető („account with institution”) Magyar Államkincstár BIC kódját (HUSTHUHB), valamint a Kincstár levelező („correspondent”) Bankjaként a Magyar Nemzeti Bank BIC kódját (MANEHUHB) is. SEPA átutalás esetén a kedvezményezett bankja BIC kódjaként a Kincstár HUSTHUHB BIC kódját kell feltüntetni.
 
Önkormányzat neve:       Szokolya Község Önkormányzata
Számlaszáma:                  10023002-00000983-02120018
IBAN számlaszáma:        HU35 1002 3002 0000 0983 0212 0018
 
Az önkormányzati adóhatóság az adózó adószámláján a Kincstár által az önkormányzat – pénzforgalmi szolgáltatójánál vezetett – helyi iparűzési adóbeszedési számlájára átutalt összeget tünteti majd fel befizetésként. A devizában megfizetett helyi iparűzési adó megfizetésének napja a Korm. rendelet 1. § (4) bekezdése alapján az önkormányzat helyi iparűzési adó befizetésére szolgáló beszedési számláján való jóváírás napja, azaz az ilyen jellegű utalást célszerű majd néhány nappal hamarabb indítani.
 
A Kincstár a fizetési kötelezettség teljesítése érdekében a számlájára átutalt euro vagy amerikai dollár összegnek a Magyar Nemzeti Bankhoz, mint a Kincstár számlavezető bankjához  történő beérkezéskor érvényes árfolyamon számított és a Magyar nemzeti Bank mindenkor hatályos Általános Üzleti Feltételeiben foglaltak szerint a Kincstár számláján jóváírt forintösszeget haladéktalanul átutalja az önkormányzat – pénzforgalmi szolgáltatójánál vezetett – helyi iparűzési adó beszedési számlájára.
  • Utolsó frissítés: .

2018 © Kismarosi Közös Önkormányzati Hivatal - Szokolyai Kirendeltsége